Get Adobe Flash player
УкраїнськаFrançais

Один день на фермі

Близько шостої години ранку доярки вдягають чистий робочий одяг і готують необхідні для доїння апарати.
Саме доїння починається не пізніше, ніж о пів на сьому ранку, тоді, коли приходять пастух і доглядальники за тваринами і закінчується о пів на десяту. Під час доїння козам дають злакову суміш.
Доярки оглядають кожну козу, стан її вимені, слідкують за якістю і кількістю молока. Ця інформація є цінною для керівника господарства, бо дозволяє визначити прогалини та вдосконалити систему догляду та годівлі тварин.
Першочерговим завданням доглядальників є слідкувати за здоров’ям і добробутом кіз, постійно очищати систему напування і додавати корм.

В свою чергу, пастух також слідкує за тваринами, розмовляє з ними, гладить їх. Так кози звикають до нього.
Після доїння пастух скликає всіх кіз за допомогою дзвіночка, звук якого є добре відомий для них і означає початок прогулянки, що триватиме до шостої години вечора. Цілий день він слідкує за станом здоров’я і поведінкою тварин, та щоб жодна тварина не відбилася від стада. Інколи трапляється так, що на пасовищі відбуваються окоти.

Після доїння молоко фільтрують. Частину, яка призначена для розливу пастеризують, а решту перемішують з надоєм попереднього вечора і готують до заквашування, що триватиме до наступного дня.
Сквашену масу накладають в форми для того, щоб стекла сироватка.
Близько полудня доярки повертаються додому.

Протягом всього ранку працівники годують і напоюють цапів, биків, телиць, гусей, качок і двох ослів.
Решту часу вони займаються повсякденними справами: чистять і міняють підстилку, проводять дезинфекцію жолобів і поїлок, готують корми з різних продуктів (висівок, злаків, яблучного жмиху, капусти, дробини та ін.).
Протягом періоду окотів вони допомагають козам, піклуються про слабких козенят, годують їх.
В інші періоди, вони підрізають копита, обстригають довгошерстих кіз, лікують від паразитів та ін. На фермі робота знайдеться для кожного.

Близько шостої години вечора, повертаються доярки, щоб знову почати ту ж саму роботу, що й зранку. Їхній робочий день закінчується близько о пів на десяту вечора, якщо все пройде без затримок.

Ми вже згадували про доярок, доглядальників тварин і пастуха, але багато інших людей також працюють на фермі:

- Відповідальний за підтримання порядку слідкує за чистотою подвір’я і території, за правильною роботою електропастухів, зрізує бур’яни, слідкує за клумбами і доріжками, доглядає за дерев’яними огорожами, підрізає фруктові дерева тощо.
- Керівник господарства здійснює загальний нагляд, маркує тварин, заповнює щоденні звіти і займається адміністративними справами.
- Оскільки наше господарство постійно розвивається у нас також працюють муляри, столяри та інші робітники.
А як же сир?
Ми забули про ключову деталь і ціль нашої ферми: виробництво сиру.
Для цього потрібно прочитати рубрику: Один день в цеху з виробництва сиру.