Get Adobe Flash player
УкраїнськаFrançais

Користь козиного молока для здоров’я

Хоча козине молоко не таке розповсюджене і споживається не так часто, як коров’яче, його харчові якості є набагато вищими. Козине молоко є джерелом корисних речовин для здоров’я людини. Воно заслуговує на велику увагу споживачів.

Корисні властивості козиного молока:


За своїм складом козине молоко близьке до коров’ячого, зокрема за білками, жирами і вуглеводами.
Відмінність між козиним і коров’ячим молоком полягає в різній кількості поживних речовин. Так, наприклад:
• В козиному молоці міститься майже вдвічі більше вітаміну А.
• В чотири рази більше вітаміну D.
• Більше вітаміну С.
• Втричі більше вітаміну B3 (B2, B9 et B12).
• Козине молоко значно багатше нa мінерали та олігоелементи.
• В ньому міститься більше кальцію та фосфору.
• помітно вищим є вміст калію і магнію.
• Козине молоко має ті ж самі поживні якості, що й материнське. Ось чому, протягом століть, коли бракувало материнського молока, немовлят годували козиним.
• Козине молоко швидше перетравлюється. Ця властивість пов’язана з наявністю високої концентрації жирних коротколанцюгових кислот.
• В деяких випадках козине молоко радять вживати дітям, які не сприймають коров’ячого і мають алергію на білки коров’ячого молока.

 

Корисні властивості козиного молока

Основний козир козиного молока полягає в швидкому засвоєнні його білків і жирів.


Підводячи підсумки, зазначимо

Козине молоко містить:
1. Білки, які відрізняються від білків коров’ячого молока тим, що діляться на менші частинки, менше часу перебувають в шлунку і легше перетравлюються.
2. Численні жирні середньоланцюгові кислоти, визнані за їх швидке засвоєння. Для їхнього перетравлення потрібно дуже мало або зовсім не потрібно ферментів, а також жовчі для їх емульсії.
3. Майже вдвічі більше вітаміну А активної форми, немає і сліду бета-каротину, що й пояснює його виняткову білизну.
4. 2,5 мг вітаміну Д на 250 мл.
5. Втричі більше вітаміну В3.
6. 25 мг фолієвої кислоти на 250 мл, отже вдвічі більше, ніж в об’ємі коров’ячого молока.
7. 325 мг кальцію на 250 мл, отже трохи більше, ніж в коров’ячому молоці.
8. 498 мг калію на 250 мл, отже на 25 % більше, ніж в коров’ячому молоці.
9. Більше селену і вдвічі більше глутатіону пероксидазу (два визнані антиоксиданти).