Get Adobe Flash player
УкраїнськаFrançais

Погляд в минуле і перспективи

В Україні налічується значне поголів’я кіз, але за кількома винятками, не можна говорити про сформовані стада чи козині господарства, оскільки кози утримуються по одній-дві у приватних господарствах.
Якщо раніше й існували кулінарні та сирні традиції, пов’язані із козами, то сьогодні вони втратилися. Тим не менш, козине молоко високо цінується, його дієтичні і навіть цілющі властивості відомі для більшості українців.
В Карпатах козиний сир часто використовується у виробництві бринзи, в інших регіонах, зокрема в Криму, виробляються також й інші види сирів.
Живучи в Україні вже більше 10 років, я надаю консультації з питань сільського господарства, переважно в галузі тваринництва.

Коли я тільки починав працювати, в Україні бракувало якісних сирів, а козині сири було майже неможливо придбати аж до того дня, коли в супермаркетах я натрапив на промислові козині сири сумнівної якості.

Окрім того, я постійно чув розмови про дієтичні і навіть лікувальні властивості козиного молока, які ніхто не ставив під сумнів, але я й побачив, що тоді було практично неможливо регулярно купувати достатню кількість якісного молока.

Коли я дізнався, на прохання одного клієнта, що в Україну заборонено ввозити кіз з Європи, і те, що в Україні немає жодного господарства із розведення кіз, як такого, мені здалося, що ідея створити ферму, яка б спеціалізувалася на селекції і розведенні кіз, а також на виробництві молока і сиру, повинна б мати всі шанси на успіх.

Потрібно було лише знайти потрібний комплекс, який би відповідав умовам, що ставляться до господарства типу «Біо».

Було придбано кілька приміщень в селі Дмитровичі. Занедбаність комплексу і жалюгідний стан будинків потребували значних ремонтних робіт, і навіть більше того, я хотів, щоб наша ферма була зразком, який відповідав би водночас і сучасним вимогам, і традиціям старої Європи.

Ці роботи ще не завершені, а інші вже появляються в ході втілення додаткових проектів таких як: розведення великої рогатої худоби, овець, птиці, виробництво яблучного соку, вирощування фруктів, звісно під маркою «Біо».

Бернар Вілем